De vervuiler betaalt

Het is intussen een wat versleten uitdrukking in de politiek: “de vervuiler betaalt”. Helaas betekent dat doorgaans dat er geen pogingen worden ondernomen om de vervuiling te verminderen, maar alleen om de “misdadiger” te straffen.

Dit heeft betrekking op de gewenste #privatisering van de #wegen, welke, een zo prettig mogelijke belevenis moeten bieden aan de gebruiker, om klanten te lokken. Omdat de weggebruiker zich heden zo enorm ergert aan de #files (op de #snelweg, voor het #stoplicht bij een lege kruizing), zal dit door een meer gebruiker-gerichte aanpak, de filedruk flink verminderen.
Een van de manieren waarop dit kan, is deze: http://www.fmb-bmb.be/nl/content/motor-en-scooter-40-minder-fileleed

Als iedereen op #motorfiets of motorscooter zou rijden ipv met de auto, zou de filedruk met 40% verminderen. Wegeigenaren die sociaal begaan zijn, zouden motorfietsgebruik kunnen stimuleren door bv nadrukkelijk motorrijder-veiligheid in gedachte te houden bij wegontwerp, en/of door de prijs voor motorrijders te verlagen (dit is eenvoudig te rechtvaardigen als je bedenkt dat motorfietsen door het lage gewicht – minder dan alleen al het accu-pakket van een BWM I3 – minder slijtage aan de weg veroorzaakt dan een auto).
Ipv alleen maar te zaniken over dat mensen met de trein moeten reuzen – de trein die gruwelijk veel stroom verstookt, om bijbelk station te stoppen, ongeacht of er passagiers willen in- of uitstappen.

Dit is maar 1 van de vele manieren waarop samenleving en milieu meer zijn gebaat bij privatisering dan nationalisering van het vervoerstelsel. Voor een uitgebreidere bespreking (in het Engels), zie https://ludwigvanel.wordpress.com/2016/10/18/once-again-the-roads-the-railways/

Want in mijn voorstel geldt niet alleen dat de vervuiler betaakd, maar ook dst de betaler minder vervuilt.

Advertisements

Published by

ludwigvanel

I am an author & an anarcharchist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s