Tegenstem referendum niet uit afkeer van EU

http://www.ad.nl/nieuws/tegenstem-referendum-niet-uit-afkeer-van-eu~aa9e92c1/

De kiezers die op 6 april tegen het #associatieverdrag met #Oekraïne stemden, deden dat niet uit afkeer van de Europese Unie. Ze stemden tegen het verdrag omdat ze samenwerking met Oekraïne niet vertrouwen vanwege de corruptie in dat land, of uit vrees dat Oekraïne zo een stap dichter bij toetreding tot de #EU zou komen. Het is een van de belangrijkste bevindingen van het Nationaal Referendum Onderzoek dat vandaag uitkomt, schrijft Trouw.

In mijn geval lag de reden voor de tegenstem genuanceerder: natuurlijk ook om die ellendige rot-EU een hak (terug) te zetten, maar ook om de Oekraïnse bevolking te redden van lidmaatschap.
Èn omdat dat land weinig met Europa te maken heeft (het is nooit een Europees land geweest: het was onderdeel van de Sovjet-Unie, cultureel iets heel anders dan het “vrije westen”).
Verdragen zijn alleen maar politieke belemmeringen, en mogen dus niet getekend worden: het enige verdrag dat er getekend mag worden, luidt als volgt:

“Bij deze verklaren landen A en B dat er geen enkele beperking, economisch noch militair, strafrechtelijk noch politiek, of wat dan ook, zal worden opgeworpen om zakelijke relaties tussen individuën aan beide zijden te hinderen of blokkeren. Op straffe van xxxxx per dag/overtreding, persoonlijk te betalen door de overtreder.”
Een dergelijk verdrag mag wel getekend worden, kost weinig onderhandeling, hooguit de hoogte van de boete, maak die maar lekker hoog, die wordt toch niet door de belastingbetaler betaald.

Maar hoe wil die anti-democraat #Rutte zijn pogingen om toch dat verdrag door te drammen nu goedpraten? Zijn smoes om toch de inhoud te laten gaan gelden, was dat de Oekraïne zeker géén lid zou worden van de EU.

Advertisements

Published by

ludwigvanel

I am an author & an anarcharchist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s